18.05.2011 г.

ТЪНКОСТИ НА ПАЛАЧИНКИТЕ



Палачинките са любимо ястие на всички през всички годишни сезони.
Приготвянето на палачинки има своите особености. Яйцата се разбиват с дървена лъжица, но може и с миксер. Яйцата се разбиват като за омлет. Ако правим много фини палачинки е препоръчително белтъците да се разбият на сняг и в последния момент да се прибавят към сместа. За десертните палачинки се използва най-финото брашно, а за солените палачинки се ползват по-тъмни брашна.
Важен е избора на течност. Палачинките с вода са по-леки /диетични/, но не толкова вкусни. С равни части вода и мляко се получават по-плътни палачинки. Ако се използва само мляко палачинките са по-хранителни и по-плътни. С бива солените палачинки бухват повече.
Палачинките за десерт могат да се ароматизират с ванилия, лимонов или портокалов сок, ром и малко канела. При солените палачинки се използва черен пипер или настъргано индийско орехче.
Изпържените палачинки могат да се съхраняват в хладилника няколко дни.