7.06.2016 г.

ТОРТА С ЯГОДИ





Блат:
4 яйца
1 к.ч захар
1 к.ч брашно
1/2 ч.л бакпулвер
ванилия

Крем:
5 с.л брашно
5 с.л захар
2 жълтъка
500 мл мляко
200 мл течна сметана
100 г шоколад
200 г ягоди


Разбийте яйцата със захарта. Смесете брашното с бакпулвера и ванилията.  Прибавете сухите съставки към разбитите яйца. Разбъркайте до хомогенизиране на сместа.
Изсипете сместа във форма предварително покрита с хартия за печене. Печете на 170° около 30 минути.
Извадете и оставете да се охлади докато приготвяте крема.

Приготвяне на крем:
Смесете 2 жълтъка с 5 с.л брашно и 5 с.л захар. Постепенно прибавете млякото и бъркайте непрекъснато. Поставете сместа на котлона и бъркайте докато заври и се сгъсти.
Свалете от котлона и прибавете натрошения шоколад. Бъркайте до разтопяване на шоколада.
Разбийте200 мл течна сметана и я прибавете към охладения крем.

Сглобяване на тортата:
Разрежете блата на 2 части. Поставете първата част в подходящ съд. Разнесете половината крем отгоре. Покрийте с втория блат. Поставете останалия крем. Украсете с ягоди.
Поставете сладкиша да престои няколко часа в хладилника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар