Блат:
4 яйца
1 к.ч захар
1 к.ч брашно
1/2 ч.л бакпулвер
ванилия
1 к.ч захар
1 к.ч брашно
1/2 ч.л бакпулвер
ванилия
Крем:
5 с.л брашно
5 с.л захар
2 жълтъка
500 мл мляко
200 мл течна сметана
100 г шоколад
5 с.л захар
2 жълтъка
500 мл мляко
200 мл течна сметана
100 г шоколад
200 г ягоди
Разбийте
яйцата със захарта. Смесете брашното с бакпулвера и ванилията. Прибавете сухите съставки към разбитите яйца.
Разбъркайте до хомогенизиране на сместа.
Изсипете
сместа във форма предварително покрита с хартия за печене. Печете на 170° около
30 минути.
Извадете и
оставете да се охлади докато приготвяте крема.
Приготвяне на крем:
Смесете 2
жълтъка с 5 с.л брашно и 5 с.л захар. Постепенно прибавете млякото и бъркайте
непрекъснато. Поставете сместа на котлона и бъркайте докато заври и се сгъсти.
Свалете от
котлона и прибавете натрошения шоколад. Бъркайте до разтопяване на шоколада.
Разбийте200
мл течна сметана и я прибавете към охладения крем.
Сглобяване на тортата:
Разрежете
блата на 2 части. Поставете първата част в подходящ съд. Разнесете половината
крем отгоре. Покрийте с втория блат. Поставете останалия крем. Украсете с
ягоди.
Поставете
сладкиша да престои няколко часа в хладилника.
Няма коментари:
Публикуване на коментар